
ELOA-hanke
Laaja-alaisen osaamisen opettaminen ja arviointi
Eheyttä ja laaja-alaista osaamista opetukseen ja arviointiin
ELOA-hanke järjesti vuosina 2021–2023 laaja-alaista osaamista, oppiainerajat ylittävää oppimista ja niiden opetusta ja arviointia käsitteleviä 5 opintopisteen täydennyskoulutuksia peruskoulun ja lukion opettajille. Koulutuksessa pääsi oppimaan, jakamaan kokemuksia ja kuulemaan hyviä käytäntöjä laaja-alaiseen osaamiseen ja sitä tukevaan toimintakulttuuriin sekä oppiainerajat ylittävään oppimiseen liittyen.
Mistä oli kyse?
Peruskoulun ja lukion opettajille tarkoitetussa täydennyskoulutuksessa etsittiin ja jaettiin laaja-alaiseen osaamiseen ja oppiainerajat ylittävään opetukseen sekä niiden arviointiin liittyviä hyviä käytäntöjä. Koulutuksessa pohdittiin, miten laaja-alainen osaaminen integroituu luontevaksi osaksi koulun toimintakulttuuria, ja miten eri oppiaineet ja laaja-alaisen osaamisen tavoitteet yhdistyvät toisiinsa. Samalla syvennyttiin pohtimaan oppimisympäristön merkitystä ja erilaisia oppilaan toimijuutta vahvistavia toimintatapoja.
Täydennyskoulutuksessa oppimismenetelminä olivat luentojen lisäksi tiimityö ja käänteinen oppiminen. Koulutuksen aikana osallistujat suunnittelivat ja toteuttivat koulutuksen aiheita soveltavan kehittämisprojektin omissa oppimislaitoksissaan, kuten esimerkiksi opetuskokeilun tai yhteistyökartoituksen.
Koulutus suoritettiin opettajapareina tai tiimeinä.
Koulutuksen sisältö
Yhteisöjen toimintakulttuurit yhteistyön ja laaja-alaisuuden mahdollistajana 1 op
Osiossa tarkastellaan osallistuvaa ja oppivaa yhteisöä oppimisyhteisön toimintakulttuurin pohjana ja laaja-alaisen osaamisen kehittämiskontekstina. Osiossa käsitellään toimintakulttuuriin vaikuttavia tekijöitä, oppivan yhteisön mallia sekä dialogisuutta ja tiimioppimista.Laaja-alaisen osaamisen kehityspsykologinen tausta 1 op
Osiossa perehdytään oppimaan oppimisen, ongelmanratkaisun, kriittisen ajattelun, vuorovaikutuksen ja oman oppimisen ohjaamisen taitojen kehittymiseen varhaislapsuudesta nuoruusikään. Osiossa pohditaan, millaisten pedagogisten ratkaisujen avulla laaja-alainen osaaminen voidaan eri ikävaiheissa kytkeä osaksi arjen kasvatus- ja koulutustyötä.Opetuksen eheyttäminen sekä oppiaine- ja tiedonalarajat ylittävä oppiminen 1 op
Osiossa syvennytään laaja-alaisen osaamisen alueisiin, opetuksen eheyttämiseen ja oppiainerajat ylittävään oppimiseen sekä niiden välisiin suhteisiin. Osiossa puntaroidaan omaan opetustyöhön soveltuvia pedagogisia käytäntöjä oppiainerajat ylittävään opetukseen sekä oman työyhteisön sisäiseen ja ulkoiseen yhteistyöhön.Laaja-alaisen osaamisen pedagogiikka ja monipuoliset oppimisympäristöt 1 op
Osiossa keskitytään oppijan osallisuutta, toimijuutta ja oppimisen omistajuutta vahvistavaan pedagogiikkaan sekä opettajan rooliin oppimisen ohjaajana. Osiossa perehdytään formaalien, informaalien ja non-formaalien oppimisympäristöjen mahdollisuuksiin laaja-alaisen osaamisen kehittämisessä.Laaja-alaisen osaamisen arviointikäytännöt ja välineet 1 op
Osiossa arviointia tarkastellaan toimintakulttuurin ja laaja-alaisen osaamisen kehittämisen näkökulmista. Osiossa perehdytään laaja-alaisen osaamisen ja eri oppiaineiden tavoitteisiin sekä oppiainekohtaiseen ja oppiainerajat ylittävään arviointiin toimiviksi koettuja käytäntöjä jakaen.
Hyödyt
Koulutus tarjosi mahdollisuuden syventää teoreettista ymmärrystä laaja-alaisesta osaamisesta sekä pohtia ja kokeilla hyviä käytäntöjä laaja-alaisen osaamisen opetukseen ja arviointiin. Koulutuksessa tarkasteltiin oppimisyhteisön toimintakulttuurin, lapsen ja nuoren ikävaiheiden, oppiainekohtaisen ja oppiainerajat ylittävän oppimisen, monipuolisten oppimisympäristöjen sekä arviointikäytäntöjen merkitystä laaja-alaisten tietojen ja taitojen oppimisessa. Koulutuksen laaja kohderyhmä tarjosi myös mahdollisuuden hahmottaa laaja-alaisen osaamisen pedagogisia jatkumoita ja siirtymiä lapsen ja nuoren oppimispolulla.
Koulutukseen sisältyivät omassa oppilaitoksessa toteutettavat kokeilut, joihin sai tukea koulutuksesta ja koulutuksen järjestäjiltä. Kokeiluissa yhdistettiin oppiainekohtaisia ja laaja-alaisen osaamisen tavoitteita omaan oppilaitokseen ja opettajalle itselleen sopivin keinoin.
Koulutuksesta sai todistuksen.
Kustannukset
Koulutus oli Opetushallituksen rahoittama ja siten osallistujille maksutonta opetuksen osalta.
Järjestäjä
Koulutuksen järjestää ELOA-hanke, jota johti Jani Vepsä, ja jonka koulutuskoordinaattorina toimi Milja Saarnio. Kouluttajina oli alan johtavia tutkijoita sekä käytännön asiantuntijoita Tampereen yliopistosta, Aalto-yliopistosta ja Jyväskylän yliopistosta. ELOA-hanke oli osa REAL-tutkimuskeskuksen toimintaa, ja kurssimateriaaleja löytyy edelleen tutkimuskeskuksen avoimesta materiaalipankista sekä Opetushallituksen ylläpitämästä Avointen oppimateriaalien kirjastosta: ELOA - Eheyttä ja laaja-alaista osaamista opetukseen ja arviointiin - Avointen oppimateriaalien kirjasto (aoe.fi).
Hankkeen yhteyshenkilöt
Jani Vepsä
Koordinoiva kouluttaja
Milja Saarnio
Koulutuskoordinaattori
Koulutuksen, arvioinnin ja oppimisen tutkimuskeskus REAL
Tampereen yliopisto
milja.saarnio@tuni.fi
+358 50 3182241